By atarici / E.Terminoloji / 0 Comments

SSD ve HDD Arasındaki Fark

HDD bildiğimiz geleneksel hard disk sürücü demek. Bu sürücü fiziksel olarak dönen bir disktir. Kalıcı bellektir. Yani bilgisayarınızı kapattığınızda bilgileriniz kaybolmaz. Hard diskler manyetik kaplamalı metal disklerdir. Verileriniz bu manyetik alanda tutulur. Star Wars film serisi, ders notlarınız, oyunlarınız ve programlarınız bu manyetik alanda saklanır. Diskler döndükçe okuma/yazma kabiliyeti olan bir başlık bu verileri okur.

SSD kısaca Solid State Drive yani Katı Hal Sürücüsü demektir. SSD de HDD’de olduğu gibi verilerinizi saklar fakat bu verileri diskler üzerindeki manyetik alan yerine birbirine bağlı flash bellek çipler üzerinde herhangi bir güç kaynağı olmadan tutar. Bu çipler anakart üzerinde olabileceği gibi PCI kart veya slot şeklinde de olabilir. Bu flash bellekler gündelik yaşamda kullandığımız taşınabilir flash belleklerden tür ve bellekleme hızı açısından farklıdır.

Avantaj ve Dezavantajlar

Hem SSD hem de HDD aynı işi görür: Sisteminizi çalıştırır, uygulamalarınızı ve kişisel dosyalarınızı saklar. Fakat her iki depolama yönteminin kendilerine özgü özellikleri vardır. Burada önemli olan soru şu: bir kullanıcı hangisini tercih etmeli? HHD mi yoksa SSD mi? Şimdi farklı yönlerden her ikisi arasındaki farklılıkları inceleyelim:

Fiyat: SSD’ler HDD’lerde çok daha pahalıdır. Örnek vermek gerekirse 1TB SSD 1500TL civarında iken, 1TB HDD’nin fiyatı sadece 200TL civarındadır. Fiyat açısından aralarında neredeyse 7-8 kat fark vardır.

Maksimum ve Ortak Kapasite: SSD’ler maksimum 4TB kapasitede bulunmaktadır ve bunlar çok nadir bulunur ve çok pahalıdırlar. Genelde satın aldığınız sistemlerde 128, 256, 512GB gibi standart SSD’ler olduğunu görürsünüz. 500GB kapasiteli SSD’lerin 2015’de minimum gereksinim olacağı söylense de o hedefe henüz erişilebilmiş değil.

Hız: İşte burası SSD’nin yıldızının parladığı nokta. SSD’li bir bilgisayar saniyeler içinde açılıp kapanır. Hard diskler SSD’lere göre daha yavaştır. SSD’li bilgisayarlar uygulamaları, oyunları, görselleri anlık olarak çok hızlı bir şekilde açar. Ayrıca SSD’lerde veri transfer hızı da çok yüksektir.

Fragmentasyon: Hard disklerde veriler dönen disk üzerinde manyetik alana yazılır. HDD yüzeyi büyük boyutlu dosyalarla iyi çalışır. Hard disk dolmaya başladığında büyük dosyalar disk yüzeyine dağınık olarak saçılır. Buna fragmentasyon denir. Bu yüzden fragmentasyon HDD için önemlidir fakat SSD için fragmentasyonun herhangi bir önemi yoktur. Çünkü SSD fiziksel olarak bir diske yazmaz. Belleğe kaydeder.

ssd-ve-hdd-arasindaki-fark
HDD manyetik yüzeyli dönen disklerden oluşurken, SSD sadece sanal bellektir.

Dayanıklılık: SSD’nin hareket eden herhangi bir parçası yoktur. Dolayısıyla laptop çantanızı düşürseniz ya da sallasanız da verileriniz pek bir zarar görmez. Hard disklerde ise durum böyle değildir. Fiziksel diskler manyetik alanlardan, çarpmadan, düşmeden ve sallanmadan etkilenebilir. Eğer cihazlarınızı özensiz ve kaba bir şekilde kullanıyorsanız SSD sizin için idealdir.

Uygunluk: Piyasada hard disk çok daha fazla bulunur. Western Digital, Toshiba, Seagate, Samsung ve Hitachi hard disk pazarının liderlerindendir. Fakat son yıllarda SSD’ler de piyasada artmaya başladı. SSD’ler hızla büyüse de günümüzde pek çok bilgisayar halen çoğunlukla HDD kullanmaktadır.

Gürültü:SSD’ler oldukça sessizdir. Sebebi de hard diskte olduğu gibi dönen bir diske sahip olmamasıdır. Hard diskler ise çok gürültülüdür. En sessiz HDD bile rahatsız edici derecede ses çıkarabilir. Fakat SSD’ler mekanik olmadıklarından ses çıkarmazlar.

Özetlemek gerekirse; HDD piyasada çok bulunur, çok daha yüksek kapasitede gelir ve ucuzdur. SSD ise çok daha hızlıdır, sessizdir, fragmentasyona ihtiyaç duymaz. Eğer SSD’lerin fiyatı çok yüksek olmasaydı belki de bugün piyasada HDD diye birşey kalmazdı.

Peki sizin için hangisi uygun? HDD mi SSD mi?

HDD
• Video koleksiyonu yapan, multimedya meraklıları için HDD idealdir. Eğer bilgisayarınızda bir çok film, müzik tutacaksanız terabaytlarca alana ihtiyacınız olacaktır. Bunu da en ucuz şekilde HDD sağlar. Ama günümüzde artık tüm filmler, müzikler online dinlenebiliyorken kim PC’sinde terabaytlarca video saklar?
• Bütçesi kısıtlı olanlar için HDD idealdir.
• Sadece internette Facebook’a girip, Hürriyet.com üzerinden gazete okuyorsanız HDD yeterlidir.

SSD
• Çok seyahat edenler, bilgisayarlarını kaba kullanlar için SSD idealdir. Düşürseniz bile SSD’nin bozulması çok düşük ihtimaldir.
• Hız bağımlıları için SSD idealdir. Bilgisayarınızın çok hızlı açılıp, kapanması, hızlı işlemler yapması sizin için önemliyse SSD almalısınız.
• Grafik düzenleyenler, video editleyenler için SSD idealdir.
• Uygulama geliştirenler için SSD idealdir.

Write a Comment