By atarici / E.Terminoloji / 0 Comments

USB 3.0 ile USB 3.1 Arasındaki Fark

Anahtar fark: USB 3.1 ile birlikte USB Type-C adı verilen spesifikasyon da geldi. Ve USB Type-C ile daha hızlı şarj, daha hızlı veri transferi, daha küçük boyut gelmiş oldu. USB 3.0’da veri transferi USB 3.1’e kıyasla daha küçüktür.

USB 3.0 ile USB 3.1 Arasındaki Fark

Ocak 2013’te USB grubu bir basın açıklaması ile USB 3.0’ı 10 Gbit/s hıza yükselteceklerini duyurdu. Böylece USB 3.1 versiyonu doğmuş oldu. USB 3.1 31 Temmuz 2013’te yayınlandı ve daha hızlı bir veri transfer modu sundu. Bu moda “SuperSpeed (SüperHızlı) USB 10 Gbit/s” adı verildi ve ilk nesil Thunderbolt kanalına eşdeğer yapıldı. Yeni versiyonun logosuna büyük harflerle “SUPERSPEED+” yazısı eklendi. USB 3.1 standardı veri iletişim hızını 10 Gbit/s’a yükseltti ve şifreleme yükünü %3 azaltarak 128b/132b’ye düşürdü. İlk USB 3.1 uygulama testi pratikte transfer hızının 7.2 Gbit/s olduğunu gösterdi.

USB 3.1 standardı hem USB 3.0 hem de USB 2.0 ile geriye dönük olarak uyumludur.

usb-3-0-ile-usb-3-1-arasindaki-fark
USB Type-C

USB 3.1 standardı içerisinde daha sonra eklenen USB Type-C ya da USB-C spesifikasyonu ile de USB 3.1 uyumlu cihazlar için yeni bir küçük çift taraflı konnektör tanımlandı. Type-C kablosu hem alıcı hem de verici cihaz üzerinde kullanılabilecek ve böylece type-A ve type-B türü konnektörlerin yerini almış olacak. Apple’ın Lightning ve Thunderbolt kabloları gibi. 24 pinli çift taraflı konnektör 4 data bus, USB 2.0 içinse iki farklı data bus sunar. Type-C’de se sadece 1 tane vardır.

USB 3.1 type-C kabloları aktif, elektrikli kablolardır ve ID içeren bir çip içerirler. USB 3.1 type-C cihazları 5 Volt üzerinde 1.5 ile 3.0 arası amper akımı destekler.

Yeni USB Type-C konnektörleri 2015 itibariyle toplu üretime hazır durumda. Çift taraflı uçlu olarak gelecek ve her iki uçta da küçük bir konnektör içerecek. Bunun anlamı şu: çok daha fazla yeni akıllı telefon, tablet ve laptop.

Yeni USB Type-C’ın küçük konnektörleri sayesinde daha hızlı şarj ve daha hızlı veri transferi mümkün olacak. Bu sayede daha küçük telefonlar da yapılabilecek.

Apple yeni Type-C portunu yeni MacBook‘lara entegre ettiğini duyurdu. Yakında her tarafta bu yeni USB standardını göreceğiz anlamına geliyor.

Daha hızlı şarj, daha küçük cihazlar

USB 3.1 Type-C ile gelen ve son kullanıcıyı en çok ilgilendiren nokta daha hızlı şarj süresi. Type-C 20 Voltta, 100 Watt’a kadar güç sağlayabilir. Bu şu demek: laptop veya monitör gibi büyük cihazlar bile artık bu usb ile şarj edilebilecek. Büyük kocaman AC adaptörlere artık elveda diyebiliriz! Nihayet! Uçan arabaları görmeyi beklerken şu sevindiğimiz şeye bak: AC adaptörler tarih oluyor.

Telefon gibi küçük cihazlar da daha hızlı şarj edilebilecek. Hem veri transferi hem de şarj işlemi aynı anda hızlı bir şekilde gerçekleşecek.

Laptoplardaki büyük güç kaynağı girişleri de artık kalkacak ve sadece küçük usb typ-c uyumlu girişler olacak.

Write a Comment