By atarici / E.Terminoloji / 0 Comments

Usb 3.0 Arayüzü Nedir

usb30

USB 3.0 Standardı ile transfer hızlarındaki performans arttırıldı. Downgrade uyum sayesinde USB 3.0 kontrolcüler üzerinden önceki nesil cihazlar sorunsuz olarak çalıştırılabiliyor.

USB 3.0 cihazları USB 2.0 ye bağlamadığınız taktirde 480 Mbps limiti dışında sorun yok.

USB 3.0 ile güç aktarımı her için port 4.5 Watt sınırında.

Bu USB 2.0 ve 1.0 için bu değer 2,5W ve kablo ideal boyu 5m ile sınırlı. 4 iletkenli bu TypeA tipi kablolarda ikisi 5V DC diğer ikisi ise iletişim için kullanılıyor.

Mini ve Micro USB kablolara da kullanılan beşinci iletken ise Kablonun TypeA veya TypeB tipinde olduğu bilgisini için kullanılıyor. USB 1.0 da 12 Mbps olan hız (fullspeed) , USB 2.0 ile 480 Mbps (highspeed) ye çıktı. Şimdi ise durum USB 3.0 (superspeed) ile teorik transfer hızının 4800 Mbps yani 600 MByte /saniye gibi oldukça yüksek değere ulaşması.

Bir çok çevre birimi USB 2.0’ı dahi tam randımanlı kullanamıyor, harici harddiskler ve flash bellekler 30 MB/saniyeyi transfer hızılarından yavaşlamalar yaşıyordu. USB 3.0 ile disklerin ve flash belleklerin önündeki hız limiti daha da iyileştirilmiş oldu.

Ancak USB 3.0 destekli flash bellek veya harici disklerin etkin bir performansda çalışabilmesi için bilgisayarın da bu standardı desteklemesi gerekiyor.

Yeni nesil bilgisayarda USB 3.0 portu kullanılıyor ancak Notebook ve netbook USB 3.0 standardını yeni yeni desteklemeye başladı.

Eğer Netbook USB 3.0 yi desteklemiyorsa yapacak çok fazla bir şey yok ancak notebook PCMCIA interface slot üzerinden bir USB Kart takarak ekleme olasılığı var.

Bazı tabletlerde de artık bir tane dahi olsa USB 3.0 kullanılmaya başlanıldı. Ancak genelde bu pc bağlantısını desteklemiyor sadece veri aktarma için kullanılıyor.

USB 3.0 için süper hızlı tanımlaması teorik olarak 4.8 Gbps, ancak uygulamada transfer 4 Gbps değerleri civarında kalıyor ki bunada iletişim protokolünün performansı eklenirse pratikte bu 3,2 Gbps yani 400 MByte/saniye lere geriliyor.

USB 3.0 disklerin USB 2.0 ye göre oldukça hızlı veri transferi sağlıyor ve bunla orantılı olarak da fiyatları oldukça yüksek. USB 3.0 ile 2.0 arasındaki fark görsel olarak mavi renk kullanılarak sağlanmış durumda.

Write a Comment